KARAKTERISTIK BOBA OKRA MERAH DAN OKRA HIJAU DENGAN PENAMBAHAN PERBEDAAN TEPUNG SAGU DAN TEPUNG MAIZENA
##plugins.themes.academic_pro.article.main##
Abstract
Boba, or bubble tea pearls, is a popular food with a chewy texture produced from a mixture of starch and binders. This study aims to develop boba by utilizing red okra and green okra as additional ingredients, and explore the effect of adding sago starch and cornstarch in different proportions on the texture characteristics of the boba produced. This study used two types of okra, namely red okra and green okra, in the formulation of boba dough combined with sago flour and cornstarch with varying ratios: 80% sago flour and 20% cornstarch, and 90% sago flour and 10% cornstarch. Red okra produced boba with a distinctive reddish color, while green okra gave a brighter green color. Boba using 80% sago starch and 20% cornstarch showed a softer and chewier texture compared to boba using 90% sago starch and 10% cornstarch, which tended to be hard and stiffer. Mucilage from okra contributed to the increased chewiness, while the different proportions of sago starch and cornstarch affected the stiffness level of the boba.
##plugins.themes.academic_pro.article.details##
References
- Afandi, A. L. (2016). Pengaruh Pemberian Dosis Pupuk Urea Pada Beberapa Galur Terhadap Pertumbuhan, Hasil, dan Kualitas Okra (Abelmoschus esculentus). Skripsi, 70.
- Afiifah Radhiyatullah, Novita Indriani, & M. Hendra S. Ginting. (2015). Pengaruh Berat Pati Dan Volume Plasticizer Gliserol Terhadap Karakteristik Film Bioplastik Pati Kentang. Jurnal Teknik Kimia USU, 4(3), 35–39. https://doi.org/10.32734/jtk.v4i3.1479
- Aini, N., Wijonarko, G., & Sustriawan, B. (2016). SIFAT FISIK, KIMIA, DAN FUNGSIONAL TEPUNG JAGUNG YANG DIPROSES MELALUI FERMENTASI (Physical, Chemical, and Functional Properties of Corn Flour Processed by Fermentation). Jurnal Agritech, 36(02), 160. https://doi.org/10.22146/agritech.12860
- Amanda, D. L. (2020). Uji Pengaruh Pemberian Pupuk NPK Dan Pupuk Organik terhadap Pertumbuhan dan Produksi Okra (Abelmoschus esculentus L.), 2, 1–15.
- Anugrahati, N. A., & Aurielle, P. (2021). Pengaruh jenis dan rasio substitusi beras hitam terhadap karakteristik fisikokimia rempeyek. Teknologi Pangan : Media Informasi Dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian, 12(2), 174–184. https://doi.org/10.35891/tp.v12i2.2415
- Aplugi, D. M. A., Melati, M., Kurniawati, A., & Faridah, D. N. (2019). Keragaman Kualitas Buah pada Dua Varietas Okra (Abelmoschus esculentus L. Moench) dari Umur Panen Berbeda. Jurnal Agronomi Indonesia (Indonesian Journal of Agronomy), 47(2), 196–202. https://doi.org/10.24831/jai.v47i2.25653
- Ashari, R., Irmayanti, L., Ridha Yayank Wijayanti, A., & Rhafly Husen, M. (2022). Pemanfaatan Tanaman Sagu (Metroxylon Sp.) oleh Kelompok Tani Hutan (KTH) Mandiri Sejati sebagai Sumber Ketahanan Pangan di Desa Loleo Kota Tidore Kepulauan. Jurnal Hutan Dan Masyarakat, 14(1), 2022–2032. https://doi.org/10.24259/jhm.v14i1.21812
- Cicilia, S., Basuki, E., Prarudiyanto, A., Alamsyah, A., & Handito, D. (2018). PENGARUH SUBSTITUSI TEPUNG TERIGU DENGAN TEPUNG KENTANG HITAM (Coleus tuberosus) TERHADAP SIFAT KIMIA DAN ORGANOLEPTIKCOOKIES. Pro Food, 4(1), 304–310. https://doi.org/10.29303/profood.v4i1.79
- Fikriyah, Y. U., & Nasution, R. S. (2021). ANALISIS KADAR AIR DAN KADAR ABU PADA TEH HITAM YANG, 3(2), 50–54.
- Hermawati, E., Chandra, P. P. ., & Christian, Y. . (2023). STANDARISASI SIMPLISIA DAN PENETAPAN KADAR FLAVONOID FLAVONOID PADA EKSTRAK ETANOL 96% BUAH OKRA HIJAU DAN MERAH (Abelmoschus esculentus (L.) Moench. Jurnal Farmamedika (Pharmamedica Journal), 8(2), 138–146. https://doi.org/10.47219/ath.v8i2.265
- Nanlohy, E. E. E. M., Kaya, A. O. W., Wenno, M. R., & Peea, G. I. (2024). Fortifikasi Karagenan Dan Kolagen Pada Pembuatan Boba. INASUA: Jurnal Teknologi Hasil Perikanan, 4(1), 279–288. https://doi.org/10.30598/jinasua.2024.4.1.279
- Nugroho, H. C., Amalia, U., & Rianingsih, L. (2019). Karakteristik Fisiko Kimia Bakso Ikan Rucah Dengan Penambahan Transglutaminase Pada Konsentrasi Yang Berbeda. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Perikanan, 1(2), 47–55. https://doi.org/10.14710/jitpi.2019.6746
- Nuramalia, D. R., & Damayanthi, E. (2018). Effect of green okra and strawberry ratio on antioxidant activity, total phenolic content, and organoleptic properties of jelly drink. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 196(1). https://doi.org/10.1088/1755-1315/196/1/012005
- Ode, A. J., Savitri, I. K. E., & Lewerissa, S. (2023). KARAKTERISTIK BOBA DENGAN PENAMBAHAN TEPUNG RUMPUT LAUT Eucheuma cottonii. INASUA: Jurnal Teknologi Hasil Perikanan, 3(1), 209–217. https://doi.org/10.30598/jinasua.2023.3.1.209
- Purba, N. E., Suhendra, L., & Wartini, N. M. (2019). Pengaruh Suhu dan Lama Ekstraksi dengan cara Maserasi terhadap Karakteristik Pewarna dari Ekstrak Alga Merah (Gracilaria sp.). Jurnal Rekayasa Dan Manajemen Agroindustri, 7(4), 488. https://doi.org/10.24843/jrma.2019.v07.i04.p01
- Putra, A. ., Huda, N., & Ahmad, R. (2011). Changes During the Processing of Duck Meatballs Using Different Fillers after the Preheating and Heating Process. International Journal of Poultry Science, 10(1), 62–70.
- Rahman, M., & Mardesci, H. (2015). Pengaruh Perbandingan Tepung Beras Dan Tepung Tapioka Terhadap Penerimaan Konsumen Pada Cendol. Jurnal Teknologi Pertanian, 4(1), 18–28. https://doi.org/10.32520/jtp.v4i1.76
- Rahmawati, S., Wahyuni, S., Khaeruni, A., Ilmu dan Teknologi Pangan, J., Pertanian, F., Halu Oleo, U., & Jurusan Hama dan Penyakit Tanaman, K. (2019). Pengaruh Modifikasi terhadap Karakteristik Kimia Tepung Sagu Termodifikasi : Studi Kepustakaan The Effect of Modification Process on the Chemical Characteristics of Modified Sago Flour: A Review. J. Sains Dan Teknologi Pangan, 4(2), 2096–2103.
- Ramadan, Y., Augustyn, G. H., & Mailoa, M. (2023). Formulasi Tepung Sagu Dan Tepung Kacang Merah Terhadap Pembuatan Kukis. Jurnal Agrosilvopasture-Tech, 2(2), 260–268. https://doi.org/10.30598/j.agrosilvopasture-tech.2023.2.2.260
- Ramadhaningtyas, V., Kawiji, & Widowati, E. (2021). Pengaruh Penambahan Tepung Beras Hitam (Oryza sativa L. indica) terhadap Mutu Sensoris, Kimia, Mikrobiologi, dan Umur Simpan Boba (Bubble Pearl). Seminar Nasional Dalam Rangka Dies Natalis Ke-45 UNS Tahun 2021, 5(1), 563–568.
- Sariani, A., Suranadi, L., Sofiyatin, D. R., Gizi, J., Mataram, K., Praburangkasari, I. J., … Mataram, S. K. (2019). PENGARUH SUBSTITUSI TEPUNG KEDELAI (Glyine Max L.) TERHADAP SIFAT ORGANOLEPTIK SOYBEANS COOKIES. Jurnal Gizi Prima, 4(1), 1–7.
- Souripet Agustina. (2015). Komposisi, Sifat Fisik Dan Tingkat Kesukaan Nasi Ungu. AGRITEKNO, Jurnal Teknologi Pertanian , 4, No1(1), 2302–9218.
- Suita, R. V., Dewi, N., & Susanto, E. (2023). The Effect of Addition Spirulina platensis on Characteristics and Nutrition Value of Boba. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Perikanan, 5(2), 131–141.
- Tania Janice, F., Kartika Pratiwi, I. D. P., & Sri Wiadnyani, A. A. I. (2022). Pengaruh Perbandingan Ekstrak Okra Hijau (Abelmoschus esculentus L.) dan Karagenan Terhadap Karakteristik Permen Jeli. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pangan (ITEPA), 11(2), 280. https://doi.org/10.24843/itepa.2022.v11.i02.p10
- Vivi, S. R., & Joni, K. (2015). Pembuatan Petis Instan (Kajian Jenis Dan Proporsi Bahan Pengisi). Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 3(2), 381–389.
- Widya, E. A. D., & Rosiana, N. M. (2020). Minuman Jeli Sari Okra. Harena Jurnal Gizi, 1.
- Yumas, M., Loppies, J. E., & Sampe Barra, A. L. (2020). STABILITAS DAN EFEKTIVITAS ANTIOKSIDAN ZAT WARNA ANTOSIANIN TEPUNG KAKAO TANPA FERMENTASI (Theobroma cacao L) SECARA IN VIVO. Jurnal Industri Hasil Perkebunan, 15(1), 61.